Loading...

Mesyuarat Jawatankuasa OSC

Majlis Bandaraya Iskandar Puteri


Mesyuarat Jawatankuasa OSC, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri

 

TAJUK MESYUARAT

:

MESYUARAT JAWATAN KUASA PUSAT SEHENTI BIL 01/2023 (2)

TARIKH

:

25 JANUARI 2023 (RABU)

MASA

:

9:00 AM

TEMPAT

:

BILIK MESYUARAT TOPEZ, ARAS 2, MBIP MEDINI

PENGERUSI

:

YB DATO' HAJI MOHD HAFFIZ BIN HAJI AHMAD, DATUK BANDAR MBIP

 

AGENDA MESYUARAT

 

1

PERUTUSAN PENGERUSI MESYUARAT OSC

2

PENGESAHAN MINIT MESYUARAT MESYUARAT OSC BIL 1/2023 (1) PADA 09-01-2023

3

PERKARA-PERKARA BERBANGKIT

4

PEMBENTANGAN PERMOHONAN PEMAJUAN KELULUSAN

5

PEMBENTANGAN DAN PERTIMBANGAN KERTAS DASAR

6

PEMBENTANGAN PERMOHONAN UNTUK KELULUSAN

7

PEMBENTANGAN KERTAS PEMAKLUMAN

8

PEMBENTANGAN STATUS DAN ISU PEMANTAUAN TAPAK

9

HAL-HAL LAIN BERKAITAN PERMOHONAN I

10

HAL-HAL LAIN BERKAITAN PERMOHONAN II

11

HAL-HAL LAIN

 

Kertas Pembentangan

A. PERKARA-PERKARA BERBANGKIT

 
PELAPORAN OSC_PERKARA BERBANGKIT
 
 

B. PEMBENTANGAN LAPORAN PELAN-PELAN PEMAJUAN

 
PELAPORAN DAN PEMAKLUMAN OSC
 
 

C. PEMBENTANGAN PERMOHONAN SERENTAK

 

1. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MEMBINA SEBUAH KILANG INDUSTRI SEDERHANA YANG MENGANDUNGI: I. 1 UNIT KILANG SESEBUAH 1 TINGKAT BERSERTA PEJABAT 2 TINGKAT II. 1 UNIT RUMAH SAMPAH BERSERTA RUANG KITAR SEMULA III. 1 UNIT PONDOK PENGAWAL IV. 1 UNIT PENCAWANG ELEKTRIK (SATU RUANG) DI ATAS PTD 206373, JALAN SILC 4/2, KAWASAN PERINDUSTRIAN SILC, ISKANDAR PUTERI, MUKIM PULAI, DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA’ZIM UNTUK PENTAGON LAND SDN. BHD.
SLIDE SERENTAK_K1_PENTAGON LAND SDN. BHD.
 
Oleh
YEOH BOON KANG
 
 

 

2. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MENDIRIKAN TAMBAHAN BLOK KE ATAS KILANG SEDIA ADA YANG MENGANDUNGI: I. 1 UNIT RUANG PENGELUARAN 1 TINGKAT II. 1 UNIT PONDOK PENGAWAL III. 1 UNIT KEBUK SAMPAH BERSERTA RUANG KITAR SEMULA IV. 1 UNIT PENCAWANG PADAT DI ATAS LOT 66367, JALAN BISTARI 12, TAMAN INDUSTRI JAYA, MUKIM PULAI, DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA'ZIM. UNTUK JL PILING CONSTRUCTION SDN. BHD.
SLIDE SERENTAK_K2_JL PILING CONSTRUCTION SDN BHD
 
Oleh
GAN KOK KENG
 
 

 

3. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN PEMBANGUNAN BERSTRATA 1 BLOK RUMAH MAMPU BIAYA JOHOR 11 TINGKAT YANG MENGANDUNGI: I) 1 BLOK RUMAH MAMPU BIAYA JOHOR - JENIS C (RMBJ C) 11 TINGKAT (244 UNIT) BERSERTA KEMUDAHAN DEWAN SERBAGUNA, SURAU, TANDAS, PUSAT ASUHAN DAN PEJABAT PENGURUSAN. II) 1 UNIT RUMAH SAMPAH BERSERTA RUANG KITAR SEMULA. III) 1 UNIT PONDOK PENGAWAL DI ATAS SEBAHAGIAN LOT 2994 (PTD 218705), TAMAN PULAI ORKID, MUKIM PULAI, DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TAKZIM UNTUK BEST PRIMAX SDN. BHD.
SLIDE SERENTAK_K3_BEST PRIMAX SDN. BHD.
 
Oleh
CHIAM KIM CHYE
 
 

D. HAL-HAL LAIN

 

4. 11.1 PERMOHONAN ULASAN DAN PANDANGAN DARI KADI DAERAH BAGI TAPAK-TAPAK YANG DIRIZABKAN MAJLIS AGAMA NEGERI JOHOR (MAIJ)

 
PUAN SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN BAHAWA PIHAK URUSETIA OSC TELAH MENERIMA SURAT BERTARIKH 3 JANUARI 2023 DARIPADA PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN JOHOR (BAHAGIAN KERAJAAN TEMPATAN) (RUJUK LAMPIRAN 11.1A) BERHUBUNG SURAT YANG DIPANJANGKAN DARIPADA PIHAK MAJLIS AGAMA NEGERI JOHOR (MAIJ) BERTARIKH DISEMBER 2022 (RUJUK LAMPIRAN 11.1B) MENGENAI TAPAK-TAPAK TANAH YANG DIRIZAB DAN DIKURNIAKAN KEPADA MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI JOHOR, PIHAK PBT NEGERI JOHOR HENDAKLAH TERLEBIH DAHULU MENDAPATKAN ULASAN DAN PANDANGAN DARIPADA PIHAK KADI DAERAH BAGI MENENTUKAN KEGUNAAN/ KESESUAIAN TAPAK-TAPAK TANAH TERSEBUT.

TAMBAHNYA LAGI, INI BERTUJUAN UNTUK DISELARASKAN SEBAGAIMANA YANG TERKANDUNG DI DALAM WARTA KERAJAAN BERKAITAN PEMBERITAHUAN FATWA DI BAWAH SEKSYEN 47 ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM (JOHOR) 2003 YANG TELAH MENYATAKAN BAHAWA TAPAK YANG TELAH DIRIZABKAN ATAU BELUM DIWARTAKAN KEPADA MAJLIS AGAMA NEGERI JOHOR BAGI TUJUAN-TUJUAN KEBAJIKAN AGAMA ISLAM ADALAH DIHUKUMKAN SEBAGAI TANAH WAKAF MENURUT HUKUM SYARA’.
KESIMPULANNYA, SURAT TERSEBUT BERMAKSUD DALAM MEMBUAT PERTIMBANGAN KEPADA PERMOHONAN PELAN PEMBANGUNAN, PIHAK PBT JUGA PERLU MENDAPATKAN PANDANGAN DAN ULASAN DARIPADA PIHAK MAIJ TERLEBIH DAHULU DALAM SOAL PENENTUAN TAPAK-TAPAK RIZAB KEAGAMAAN TERUTAMANYA.

LANJUTAN DARIPADA PEMAKLUMAN TERSEBUT, SEKIRANYA JAWATANKUASA BERSETUJU, PIHAK URUSETIA OSC AKAN MENGEMUKAKAN SURAT PELANTIKAN KEPADA PIHAK MAIJ SEBAGAI AHLI JAWATANKUASA OSC UNTUK MEMBERI ULASAN DAN PERTIMBANGAN BAGI PELAN YANG TERLIBAT TERUTAMANYA BAGI PERMOHONAN PELAN KEBENARAN MERANCANG SUSUNATUR. SURAT LANTIKAN TERSEBUT AKAN MENYUSUL DALAM JANGKA MASA TERDEKAT SERTA AKAN DIMAKLUMKAN KEPADA PIHAK JABATAN KERAJAAN TEMPATAN, KEMENTERIAN PEMBANGUNAN KERAJAAN TEMPATAN (JKT KPKT).

YB. DATO’ PENGERUSI JUGA BERSETUJU DENGAN CADANGAN OLEH PIHAK MAIJ TERSEBUT. MENURUT BELIAU, JIKA DILIHAT PADA SITUASI SEMASA, KEBANYAKAN TAPAK-TAPAK RIZAB KEAGAMAAN INI DILETAKKAN DI LOKASI YANG HANYA SEKADAR UNTUK MEMENUHI SYARAT OLEH MAJLIS. SETELAH LAWATAN TAPAK DIBUAT, LOKASI RIZAB-RIZAB KEAGAMAAN INI TIDAK PRAKTIKAL DAN TIDAK MUNASABAH UNTUK DIBANGUNKAN. ADAKALANYA, PEMAJU DILIHAT MELETAKKAN RIZAB-RIZAB INI DI KAWASAN YANG JAUH UNTUK DIHUBUNGKAN DENGAN KAWASAN PENEMPATAN, DI KAWASAN BERPAYA, DAN ADA JUGA DILETAKKAN DI KAWASAN BERBUKIT YANG BERCERUN TINGGI YANG MEMERLUKAN PERUNTUKAN KOS YANG TINGGI UNTUK DIBANGUNKAN OLEH PIHAK KERAJAAN. OLEH ITU, ADALAH WAJAR AGAR PANDANGAN DARIPADA PIHAK MAIJ JUGA DIPERLUKAN DALAM MEMBERI PERTIMBANGAN KEPADA PELAN PEMBANGUNAN TERSEBUT SELAIN MEMBERI MAKLUMAN AWAL KEPADA MAIJ BAHAWA RIZAB INI AKAN DISERAHKAN KEPADA PIHAK MAIJ.
 
Oleh
(TINDAKAN: URUSETIA OSC, MBIP)
 
 

 

5. 11.2 PERINGATAN BERKENAAN DASAR KERAJAAN: KAWAL SELIA PEMBANGUNAN STESEN MINYAK / PORTABLE CONTAINER SYSTEM (PCS) BAHARU

 
PUAN SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN, PIHAK URUSETIA OSC TELAH MENERIMA SURAT DARIPADA PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN JOHOR (BAHAGIAN KERAJAAN TEMPATAN) BERHUBUNG PERINGATAN BERKENAAN DASAR KERAJAAN DALAM MENGAWAL SELIA PEMBANGUNAN STESEN MINYAK/ PORTABLE CONTAINER SYSTEM (PCS) BAHARU(RUJUK LAMPIRAN 11.2A). SURAT TERSEBUT MENERANGKAN BAHAWA PIHAK KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA (KPDNHEP) YANG SANGAT BERTEGAS DALAM KEBENARAN MERANCANG (RUJUK LAMPIRAN 11.2B).

RINGKASAN DARIPADA SURAT TERDAHULU BERTARIKH 12 MAC 2021 (RUJUK LAMPIRAN 11.2C), YANG TELAH MENGGARISKAN KEPADA BEBERAPA PERKARA IAITU:
1) SYARIKAT MINYAK UTAMA/ MINYAK MINI PENGUSAHA DISYARATKAN UNTUK MENDAPATKAN KELULUSAN KEMENTERIAN BAGI CADANGAN TAPAK PEMBINAAN STESEN MINYAK/ PCS BAHARU TERLEBIH DAHULU SEBELUM MEMBUAT PERMOHONAN BAGI KELULUSAN KEBENARAN MERANCANG (KM) DAN KEBENARAN PELAN BANGUNAN KEPADA PIHAK BERKUASA TEMPATAN (PBT) DAN AGENSI KERAJAAN LAIN YANG BERKAITAN;
2) STESEN MINYAK/ PCS BAHARU TIDAK DIBENARKAN UNTUK DIBANGUNKAN DALAM JARAK 25KM RADIUS DARI KAWASAN SEMPADAN NEGARA; DAN
3) PEMBANGUNAN STESEN MINYAK BAHARU PERLU MEMATUHI JARAK MELEBIHI 10KM DARI STESEN MINYAK MINI SEDIA ADA.

MENURUTNYA LAGI, PIHAK KEMENTERIAN (KPDNHEP) MEMANDANG SERIUS TERHADAP PEMATUHAN KEPADA DASAR-DASAR KERAJAAN BAGI MEMASTIKAN PENGEDARAN BAHAN PETROLEUM YANG TERATUR SERTA MENGELAK DARIPADA KETIRISAN BERLAKU. PADA MASA YANG SAMA, KEMENTERIAN (KPDNHEP) MENGINGATKAN BAHAWA, PIHAKNYA BERHAK UNTUK MENGAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA BERDASARKAN AKTA DAN PERATURAN YANG BERKUAT KUASA SEKIRANYA PERKARA TERSEBUT GAGAL DIPATUHI.

DALAM HAL INI, PIHAK KEMENTERIAN (KPDNHEP) MENDAPATI MASIH TERDAPAT KETIDAKPATUHAN TERHADAP DASAR-DASAR YANG TELAH DITETAPKAN. PIHAK KEMENTERIAN JUGA MENGINGATKAN KEPADA SEMUA PBT BAHAWA PIHAKNYA BERHAK UNTUK MENGAMBIL TINDAKAN YANG SEWAJRANYA BERDASARKAN AKTA DAN PERATURAN YANG BERKUATKUASA.
 
Oleh
(TINDAKAN: MAKLUMAN SEMUA AGENSI TEKNIKAL YANG TERLIBAT)
 
 

 

6. 11.3 PROSES DAN PROSEDUR BAGI PROJEK ASSET REFRESH STESEN MINYAK DI PIHAK BERKUASA TEMPATAN (PBT) MALAYSIA

 
PUAN SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN PIHAK URUSETIA OSC JUGA TELAH MENERIMA SURAT DARIPADA PIHAK JABATAN KERAJAAN TEMPATAN, KEMENTERIAN PEMBANGUNAN KERAJAAN TEMPATAN (JKT KPKT) (SEBAGAIMANA SURAT BERTARIKH 6 JANUARI 2023 : RUJUK LAMPIRAN 11.3A).

BERDASARKAN SURAT TERSEBUT, PIHAK JKT KPKT MEMAKLUMKAN BAHAWA PIHAK INDUSTRI BERKAITAN PEMBEKALAN MINYAK BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MEMBANGUNKAN SERTA MENYELENGGARA SEMUA ASET STESEN MINYAK YANG DIMILIKI DI SELURUH MALAYSIA. PROJEK ASSET REFRESH INI MERANGKUMI KERJA-KERJA PENUKARAN KELENGKAPAN TERMASUKLAH TANGKI MINYAK BAWAH TANAH DAN PERPAIPAN YANG MENCAPAI TEMPOH MATANG, PENUKARAN INJAP KESELAMATAN, PENAMBAHBAIKAN ELEKTRIK, PENGUBAHSUAIAN BANGUNAN DAN KERJA-KERJA PENYELENGGARAAN BERKALA YANG LAIN.

WALAU BAGAIMANAPUN, DIDAPATI TERDAPAT ISU YANG TELAH DIKENALPASTI DI MANA MELIBATKAN PROSES DAN PROSEDUR PERMOHONAN PELAN PEMAJUAN DI PIHAK BERKUASA TEMPATAN (PBT) BAGI PERMOHONAN PROJEK ASSET REFRESH INI YANG MENYEBABKAN KELEWATAN PELAKSANAAN DI TAPAK. PROJEK ASSET REFRESH INI MEMPUNYAI KEPERLUAN-KEPERLUAN BERKAITAN KESELAMATAN DAN PERLU DILAKSANAKAN DALAM TEMPOH MASA SEGERA.

MENURUTNYA LAGI, PROJEK ASSET REFRESH YANG TELAH DISENARAIKAN ADALAH MELIBATKAN PERTUKARAN TANGKI MINYAK BAWAH TANAH DAN PERPARITAN SEDIA ADA, PERTUKARAN TANGKI MINYAK BAWAH TANAH YANG BAHARU DAN PEMBINAAN BANGUNAN TAMBAHAN DI STESEN MINYAK. TATACARA PROSES PERMOHONAN PROJEK ASSET REFRESH INI JUGA TELAH DIKATEGORIKAN SEBAGAIMANA DI DALAM MANUAL OSC 3.0 PLUS (RUJUK LAMPIRAN 11.3B).

OLEH ITU, PIHAK JKT KPKT MENGINGATKAN AGAR PIHAK PBT DAPAT MEMPROSES PERMOHONAN TERSEBUT MENGIKUT PROSEDUR YANG TELAH DITETAPKAN SEBAGAIMANA MANUAL OSC 3.0 PLUS TANPA MENAMBAH ATAU MEMINDA MANA-MANA SENARAI SEMAK YANG TELAH DISEDIAKAN BAGI MELANCARKAN PROSES PERMOHONAN DAN KELULUSAN PROJEK ASSET REFRESH TERSEBUT.

TS. CIK HARYANTI BINTI ABDOL RAHMAN MEMBERI MAKLUM BALAS BAHAWA, PADA MASA INI BAGI PERMOHONAN MELIBATKAN PERTUKARAN TANGKI MINYAK BAWAH TANAH DAN PERPARITAN SEDIA ADA, PERTUKARAN TANGKI MINYAK BAWAH TANAH YANG BAHARU DAN PEMBINAAN BANGUNAN TAMBAHAN DI STESEN MINYAK, JABATANNYA MEMPROSES SEBAGAI PERMOHONAN PERMIT SEMENTARA DALAM KATEGORI PERMOHONAN KERJA-KERJA KECIL JABATANNYA MASIH DAN AKAN TERUS MEMANTAU PERMOHONAN-PERMOHONAN TERSEBUT DENGAN SEBAIKNYA.
 
Oleh
(TINDAKAN: JABATAN BANGUNAN, MBIP)
 
 

 

7. 11.4 PERMOHONAN MAKLUMAT PADA SISTEM OSC 3.0 PLUS ONLINE OLEH JABATAN PENILAIAN DAN PERKHIDMATAN HARTA MALAYSIA

 
PUAN SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN, PIHAK URUSETIA OSC JUGA TELAH MENERIMA SURAT DARIPADA PIHAK JABATAN KERAJAAN TEMPATAN, KEMENTERIAN PEMBANGUNAN KERAJAAN TEMPATAN (JKT, KPKT) (SEBAGAIMANA SURAT BERTARIKH 5 JANUARI 2023 (RUJUK LAMPIRAN 11.4) MENGENAI PERMOHONAN PERKONGSIAN MAKLUMAT PADA SISTEM OSC 3.0 PLUS ONLINE OLEH JABATAN PENILAIAN DAN PERKHIDMATAN HARTA MALAYSIA. MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN BERMATLAMAT UNTUK MENGWUJUDKAN PANGKALAN DATA BERKAITAN HARTA TANAH DI PERINGKAT NASIONAL.

YB. DATO’ PENGERUSI BERPANDANGAN, PIHAK MAJLIS TIADA HALANGAN MENGENAINYA DAN MENYOKONG SEBAGAIMANA HASRAT PERKONGSIAN DAN GUNASAMA DATA DI ANTARA AGENSI-AGENSI KERAJAAN. PIHAK URUSETIA AKAN MELENGKAPKAN BORANG KEBENARAN PERKONGSIAN MAKLUMAT YANG DILAMPIRKAN DAN AKAN DIKEMUKAKAN KEPADA PIHAK JKT KPKT DALAM MASA TERDEKAT.
 
Oleh
(TINDAKAN: URUSETIA OSC, MBIP)
 
 

 

8. 11.5 PENAMBAHBAIKAN MANUAL OSC 3.0 PLUS – PERKARA 4.5 : PERANAN AHLI JAWATANKUASA OSC

 
PUAN SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN, TERIMAAN SURAT BERTARIKH 4 JANUARI 2023 DARIPADA JABATAN KERAJAAN TEMPATAN, KEMENTERIAN PERUMAHAN PEMBANGUNAN KERAJAAN TEMPATAN (JKT, KPKT) MENGENAI PENAMBAHBAIKAN MANUAL OSC 3.0 PLUS : PERKARA 4.5 (PERANAN AHLI JAWATANKUASA).

UNTUK MAKLUMAN, PIHAK JKT KPKT TELAH MENGELUARKAN SATU PEKELILING PELAKSANAAN MANUAL OSC 3.0 PLUS DI SEMUA PIHAK BERKUASA TEMPATAN SEMENANJUNG MALAYSIA PADA 13 FEBRUARI 2020 YANG TELAH MEMBERI PENJELASAN SERTA PANDUAN KEPADA PIHAK BERKUASA NEGERI (PBN) DAN PIHAK BERKUASA TEMPATAN (PBT) SERTA AGENSI/ JABATAN TEKNIKAL YANG BERKAITAN DIPERINGKAT PERSEKUTUAN, NEGERI DAN DAERAH BERHUBUNG PENGGUNAAN MANUAL OSC 3.0 PLUS DI SEMUA PBT SEMENANJUNG MALAYSIA.

SEBELUM ITU, MESYUARAT MAJLIS NEGARA BAGI KERAJAAN TEMPATAN KE-60 (MNKT KE-60) YANG TELAH BERSIDANG PADA 3 JUN 2008 TELAH BERSETUJU DENGAN MENAMBAHBAIK PELAKSANAAN OSC DI PBT BERIKUTAN TERDAPAT BEBERAPA ISU YANG DIKENALPASTI BOLEH MENJEJASKAN KEBERKESANAN PELAKSANAAN OSC. CADANGAN PENYELESAIAN YANG TELAH DIPERSETUJUI BAGI MENAMBAHBAIK PELAKSANAAN OSC DI PBT ADALAH MELIBATKAN JAWATAN BAGI TIMBALAN PENGERUSI DI DALAN MESYUARAT JAWATANKUASA OSC DAN PERANAN SETIAUSAHA MAJLIS SEPERTI BERIKUT:

“TIMBALAN PENGERUSI JAWATANKUASA OSC ADALAH SETIAUSAHA MAJLIS JIKA YANG DIPERTUA TIDAK DAPAT MEMPENGERUSIKAN MESYUARAT. SEHUBUNGAN ITU, SETIAUSAHA MAJLIS HENDAKLAH TERLEBIH DAHULU DILANTIK SEBAGAI AHKI JAWATANKUASA OSC. PELANTIKAN SETIAUSAHA MAJLIS SEBAGAI PENGERUSI BAGI MESYUARAT JAWATANKUASA OSC PERLU DIPUTUSKAN OLEH MESYUARAT PENUH PBT. BAGI PBT YANG MEMPUNYAI TIMBALAN YANG DIPERTUA, JAWATAN TIMBALAN PENGERUSI JAWATANKUASA OSC AKAN DIAMBIL ALIH OLEH TIMBALAN YANG DIPERTUA”.

SEHUBUNGAN DENGAN ITU, PENAMBAHBAIKAN MANUAL OSC 3.0 PLUS (EDISI PERTAMA 2019) MERUJUK KEPADA PERKARA 4.5, PERANAN AHLI JAWATANKUASA OSC DENGAN MEMASUKKAN TAMBAHAN KEPADA PERENGGAN ASAL IAITU:

“TIMBALAN PENGERUSI AKAN MENGAMBIL ALIH TANGGUNGJAWAB PENGERUSI SEKIRANYA PENGERUSI TIDAK DAPAT MENJALANKAN TUGASNYA. DALAM KEADAAN INI, SETIAUSAHA MAJLIS DICADANGKAN SEBAGAI TIMBALAN PENGERUSI DAN PENGERUSI TERLEBIH DAHULU MELANTIKSETIAUSAHA MAJLIS SEBAGAI AHLI JAWATANKUASA OSC, ATAU PENGERUSI BOLEH MELANTIK MANA-MANA AHLI MAJLIS YANG DIFIKIRKAN PATUT BAGI MENJADI TIMBALAN PENGERUSI JAWATANKUASA OSC”.

PUAN SETIAUSAHA MEMAKLUMKAN, BERDASARKAN PENGAMATANNYA, SEMENJAK PENUBUHAN OSC DI MPJBT DAN SEKARANG DIKENALI SEBAGAI MBIP, PENAMBAHBAIKAN KE ATAS PELAKSANAAN PUSAT SETEMPAT (OSC) DAN PELANTIKAN TIMBALAN PENGERUSI SEBAGAI AHLI JAWATANKUASA OSC SERTA HAL-HAL PUSAT SEHENTI TELAH DISELARASKAN SEBAGAI MANA BUKU PANDUAN DAN TATACARA PENUBUHAN OSC. PERKARA TERSEBUT TELAH DIMAKLUMKAN MELALUI JAWATANKUASA KEWANGAN & PERKARA AM BIL. 10/2008 DAN MESYUARAT PENUH BIL.10/2008 PADA 30 OKTOBER 2008. (RUJUK LAMPIRAN 11.5B). OLEH ITU, PADA MASA TERSEBUT PELANTIKAN SEMUA AHLI JAWATANKUASA OSC ADALAH SECARA AUTOMATIK DENGAN PENUBUHAN OSC DI SETIAP PBT. BAGI MPJBT, PADA MASA ITU, TIADA PERLANTIKAN TIMBALAN PENGERUSI MESYUARAT YANG DILANTIK DIBUAT SECARA FORMAL MELALUI SURAT.

MEMANDANGKAN TERBAHARU MAKLUMAN SURAT DARIPADA PIHAK JKT KPKT TERSEBUT, DAN SELARAS DENGAN MANUAL OSC 3.0 PLUS, DILIHAT PERLUNYA PERLANTIKAN JAWATAN TIMBALAN PENGERUSI MESYUARAT JAWATANKUASA OSC INI DIBUAT SECARA RASMI. OLEH ITU, PIHAK URUSETIA MENGAMBIL MAKLUM UNTUK MENYELARASKAN SURAT PELANTIKAN TERSEBUT YANG MANA SURAT LANTIKAN AKAN DISERAHKAN KEPADA PUAN SETIAUSAHA MAJLIS SELAKU TIMBALAN PENGERUSI MESYUARAT JAWATANKUASA OSC YANG AKAN BERTINDAK DAN MENGGANTIKAN SEBAGAI PENGERUSI MESYUARAT SEKIRANYA KETIADAAN PENGERUSI.
 
Oleh
(TINDAKAN: URUSETIA OSC, MBIP)