Loading...

Mesyuarat Jawatankuasa OSC

Majlis Bandaraya Iskandar Puteri


Mesyuarat Jawatankuasa OSC, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri

 

TAJUK MESYUARAT

:

MESYUARAT JAWATAN KUASA PUSAT SEHENTI BIL 03/2023(1)

TARIKH

:

14 MAC 2023 (SELASA)

MASA

:

2:30 PM

TEMPAT

:

BILIK MESYUARAT TOPEZ, ARAS 2, MBIP MEDINI

PENGERUSI

:

YB DATO' HAJI MOHD HAFFIZ BIN HAJI AHMAD

 

AGENDA MESYUARAT

 

1

PERUTUSAN PENGERUSI MESYUARAT OSC

2

PENGESAHAN MINIT MESYUARAT MESYUARAT OSC BIL 02/2023(2) PADA 21-02-2023

3

PERKARA-PERKARA BERBANGKIT

4

PEMBENTANGAN PERMOHONAN PEMAJUAN KELULUSAN

5

PEMBENTANGAN DAN PERTIMBANGAN KERTAS DASAR

6

PEMBENTANGAN PERMOHONAN UNTUK KELULUSAN

7

PEMBENTANGAN KERTAS PEMAKLUMAN

8

PEMBENTANGAN STATUS DAN ISU PEMANTAUAN TAPAK

9

HAL-HAL LAIN BERKAITAN PERMOHONAN I

10

HAL-HAL LAIN BERKAITAN PERMOHONAN II

11

HAL-HAL LAIN

 

Kertas Pembentangan

A. PEMBENTANGAN LAPORAN PELAN-PELAN PEMAJUAN

 
PELAPORAN OSC_FI PEMBANGUNAN
 
 

B. PEMBENTANGAN PERMOHONAN SERENTAK

 

1. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MEMBINA SEBUAH STESEN BERTINGKAT MEDINI ISKANDAR RAPID TRANSIT (IRT), RUANG UTILITI DAN KEMUDAHAN BERKAITAN BERSERTA PENCAWANG PADAT DI ATAS SEBAHAGIAN RIZAB JALAN, LEBUHRAYA SULTAN ISKANDAR, DI DALAM KAWASAN PENTADBIRAN MAJLIS BANDARAYA ISKANDAR PUTERI (MBIP) DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA’ZIM UNTUK ISKANDAR REGIONAL DEVELOPMENT AUTHORITY (IRDA)
SLIDE SERENTAK_K3_IRT MEDINI
 
 

 

2. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MEMBINA SEBUAH STESEN BERTINGKAT PERLING ISKANDAR RAPID TRANSIT (IRT) DAN RUANG UTILITI BERSERTA KEMUDAHAN BERKAITAN DI ATAS SEBAHAGIAN RIZAB JALAN, LEBUHRAYA SULTAN ISKANDAR, DI DALAM KAWASAN PENTADBIRAN MAJLIS BANDARAYA ISKANDAR PUTERI (MBIP) DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA’ZIM UNTUK ISKANDAR REGIONAL DEVELOPMENT AUTHORITY (IRDA)
SLIDE SERENTAK_K2_IRT PERLING
 
 

 

3. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MEMBINA SEBUAH STESEN BERTINGKAT ANJUNG ISKANDAR RAPID TRANSIT (IRT) DAN RUANG UTILITI BESERTA KEMUDAHAN BERKAITAN DI ATAS SEBAHAGIAN RIZAB JALAN, LEBUHRAYA SULTAN ISKANDAR, DI DALAM KAWASAN PENTADBIRAN MAJLIS BANDARAYA ISKANDAR PUTERI (MBIP), DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA’ZIM. UNTUK ISKANDAR REGIONAL DEVELOPMENT AUTHORITY (IRDA).
SLIDE SERENTAK_K4_IRT ANJUNG
 
Oleh
KHALIFAH JAMALUDDIN
 
 

 

4. KERTAS MESYUARAT

 
CADANGAN MEMBINA SEBUAH STESEN BERTINGKAT SUNGAI DANGA ISKANDAR RAPID TRANSIT (IRT) DAN RUANG UTILITI BESERTA KEMUDAHAN BERKAITAN DI ATAS SEBAHAGIAN RIZAB JALAN, LEBUHRAYA SULTAN ISKANDAR, DI DALAM KAWASAN PENTADBIRAN MAJLIS BANDARAYA ISKANDAR PUTERI (MBIP), DAERAH JOHOR BAHRU, JOHOR DARUL TA’ZIM. UNTUK ISKANDAR REGIONAL DEVELOPMENT AUTHORITY (IRDA).
SLIDE SERENTAK_K1_IRT SUNGAI DANGA
 
Oleh
KUNASINGAM A/L V. SITTAMPALAM
 
 

C. HAL-HAL LAIN

 

5. HAL-HAL LAIN

 
11.0 HAL-HAL LAIN

11.1 PUAN NOR AZLIN BINTI HAJI AHMAD, SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN BAHAWA SATU LAWATAN TAPAK BERSEPADU BAGI TUJUAN PEMERIKSAAN CCC BERSAMA PUAN SETIAUSAHA MBIP DAN JABATAN TEKNIKAL DALAMAN MBIP YANG BERKAITAN TELAH DIJADUALKAN PADA 21 MAC 2023 (SELASA). LOKASI LAWATAN AKAN DIMAKLUMKAN KEPADA JABATAN TEKNIKAL BERKAITAN MELALUI SERAHAN MEMO.


(MAKLUMAN)

11.2 PUAN SETIAUSAHA JUGA MENARIK PERHATIAN JABATAN MEMPERAKU UNTUK MENYEMAK SEMULA STATUS PERAKUAN PELAN BAGI PERMOHONAN YANG TELAH DIPERTIMBANGKAN LULUS DENGAN SYARAT DALAM MESYUARAT JAWATANKUASA PUSAT SEHENTI BIL. 02/2023(1) PADA 9 FEBRUARI 2023 YANG LEPAS KERANA DI DALAM KEPUTUSAN MESYUARAT TERSEBUT DINYATAKAN HENDAKLAH DALAM TEMPOH 30 HARI SEKIRANYA PIHAK PEMOHON TIDAK MEMATUHI SYARAT-SYARAT TEKNIKAL UNTUK PELAN DIPERAKUKAN MAKA JABATAN MEMPERAKU PERLU MENGANGKAT SEMULA PERMOHONAN TERSEBUT UNTUK PERTIMBANGAN JAWATANKUASA DALAM MESYUARAT YANG AKAN DATANG BAGI TUJUAN PEMBATALAN KELULUSAN DASAR.

SEHUBUNGAN ITU, DIPOHON KERJASAMA JABATAN MEMPERAKU UNTUK MEMAKLUMKAN PERMOHONAN YANG BERKAITAN KEPADA PIHAK URUSETIA MESYUARAT UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA.

MAKLUMBALAS:

TS. HARYANTI BINTI ABDOL RAHMAN, PENGARAH BANGUNAN MBIP MENGAMBIL MAKLUM AKAN PERKARA YANG DIBANGKITKAN DAN PIHAKNYA AKAN MEMBUAT SEMAKAN SEMULA TERHADAP PERMOHONAN-PERMOHONAN YANG DINYATAKAN.

[TINDAKAN : SEMUA JABATAN MEMPERAKU (ATD) MBIP]


11.3 PUAN NOR AZLIN BINTI HAJI AHMAD, SETIAUSAHA MESYUARAT MEMAKLUMKAN BAHAWA TERDAPAT PEMAKLUMKAN DARIPADA PIHAK SWCORP BERHUBUNG DENGAN PEMAKAIAN GARIS PANDUAN SISTEM PERSTORAN SISA PEPEJAL BAGI BANGUNAN BARU 2022 KHUSUS NEGERI YANG MENERIMAPAKAI AKTA 672.

PIHAK SWCORP MEMOHON AGAR SEMUA PERMOHONAN YANG DIKEMUKAKAN MELALUI PBT TERUTAMANYA BAGI PERMOHONAN KEBENARAN MERANCANG PERLU MERUJUK GARIS PANDUAN YANG DINYATAKAN.

ENCIK MOHD SAHNAN BIN ISMAIL, WAKIL PENGARAH PERBADANAN PENGURUSAN SISA PEPEJAL & PEMBERSIHAN AWAM NEGERI JOHOR (SWCORP) MENYATAKAN BAGI PEMAKAIAN GARIS PANDUAN SISTEM PERSTORAN SISA PEPEJAL BAGI BANGUNAN BARU 2022 INI TELAH DILULUSKAN DI PERINGKAT JAWATANKUASA PERANCANGAN DAN PEMBANGUNAN (JPP) KPKT PADA 16 JUN 2022.

PUAN SETIAUSAHA MENGESYORKAN KEPADA PIHAK SWCORP UNTUK MEMANJANGKAN ARAHAN PEMAKAIAN GARIS PANDUAN INI TERLEBIH DAHULU KEPADA PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI JOHOR BAHAGIAN KERAJAAN TEMPATAN (SUKJ BKT) UNTUK PERSETUJUAN DAN SETERUSNYA PENERIMAPAKAIAN DI PBT.

11.4 ENCIK LIM SOON HAI, AHLI MAJLIS MBIP MEMOHON PIHAK JABATAN BERKAITAN UNTUK MENYEMAK SEMULA MENGENAI PERLETAKAN TANDAS DI STESEN-STESEN MINYAK YANG MANA KEDUDUKAN TANDAS TERSEBUT TERLETAK BERJAUHAN ATAU TERPENCIL DARI STESEN MINYAK TERSEBUT DAN INI MEMBAHAYAKAN TERUTAMANYA KEPADA PENGGUNA WANITA.

TS. HARYANTI BINTI ABDOL RAHMAN, PENGARAH BANGUNAN MBIP MEMAKLUMKAN ISU TERSEBUT MUNGKIN BERLAKU KE ATAS PERMOHONAN-PERMOHONAN YANG LAMA. WALAU BAGAIMANAPUN, BAGI PERMOHONAN BAHARU, ISU PERLETAKAN TANDAS TELAH DISELARASKAN IAITU HENDAKLAH BERADA DI DALAM SATU BANGUNAN STESEN MINYAK.

YB. DATO’ PENGERUSI MENCADANGKAN AGAR STESEN-STESEN MINYAK TERSEBUT JUGA DIKEHENDAKI MEMASANG CCTV UNTUK TUJUAN PEMERHATIAN KESELAMATAN PENGGUNA (SURVEILLANCE).

PENGARAH BANGUNAN MBIP JUGA MEMAKLUMKAN, MENJADI KEBIASAAN PEMILIK STESEN MINYAK UNTUK MEMASANG CCTV NAMUN PEMASANGANNYA DITUJUKAN ATAU MENGHALA HANYA KE PINTU MASUK STESEN MINYAK TERSEBUT.

ENCIK MOHD HANIF BIN HAMSAH, WAKIL JABATAN PERANCANGAN PEMBANGUNAN MBIP MEMAKLUMKAN YANG JABATANNYA AKAN MENYELARASKAN DAN MELETAKKAN SYARAT KELULUSAN KE ATAS PERMOHONAN STESEN MINYAK SUPAYA PEMILIK STESEN MINYAK MEMASANG CCTV SELARAS DENGAN INISIATIF BANDAR PINTAR DAN AKAN MEMPERINCIKAN LOKASI YANG BERSESUAIAN BAGI PEMASANGAN CCTV TERSEBUT.
 
Oleh
UNIT PUSAT SEHENTI